Писмо до Бойко Борисов – 13.06.2011 г.

До г-н Бойко М. Борисов
министър-председател на РБ
председател на ПП „ГЕРБ”
Уважаеми г-н Борисов,
Прочетох интервюто Ви във в-к „Труд” от 10.06.2011 г. В него на въпроса на журналистката Мила Аврамова
какво щеше да каже майка, ако беше жива…”
 
Вие със синовна любов отговаряте: „Разбира се. Всеки ден мисля за нея. Даже, като направя нещо, винаги го прекарвам през това дали тя щеше да го одобри. Много ми е говорила, докато беше жива. Тя ми е критерий за справедливост и за вярност. Като преценя, че нещо няма да го хареса, и не го правя.”
По повод на това, което казвате за майка си аз, като 15 години по възрастен от Вас и принадлежащ по-скоро към поколението на майка Ви искам да Ви припомня следното:

  1. През 2006 г., когато излизахте от терена на ст. „Христо Ботев” в Пловдив на пътеката към съблекалнята, аз Ви дадох в плик мое отворено писмо до Станишев.
  2. Почти година по-късно, при откриване на предизборната кампания за евродепутати в Пловдив Вие ми дадохте автограф и когато се опитах да Ви кажа защо съм за втори път пред Вас ме прекъснахте и с думите „При Цветанов, при Цветанов, при Цветанов” отказахте да разговаряте с мен и  ме насочихте да разговарям към стоящия на два-три метра в страни г-н Цветанов.

Желаех да говоря с Вас за следното:
При управлението на премиера Костов МВР издаде Наредба І – 45, с която определи краен срок за валидност на регистрацията на автомобилите в България, които, забележете, съгласно чл. 141 от Закона за движение по пътищата са с безсрочна регистрация (с изключение на някои особени случаи като например временен внос). Фрапиращо нарушение на закона с наредба на МВР, като от правозащитен и правоналагащ  орган МВР и по специално КАТ бяха превърнати в инструмент за осъществяване на масов  рекет над българските собственици на автомобили.
Правителството на „носителя на европейските ценности”   Симеон Сакскобурготски  не видя нищо нередно в нарушаването на закона и изпълняваше  наредбата без  да подлага гражданите на особен натиск.
После на власт дойдоха „социалистите” с тяхната тройна коалиция.Те също не намериха нещо нередно в погазването на закона, нещо повече –  по предложение на министърката по еврепейските въпроси Меглена Кунева и министъра на финансите Пламен Орешарски сроковете за смяна на  и номерата на автомобилите бяха съкратени.
През есента на 2005 г. бе приет Законът за националните стандарти, в чиито чл. 5 е записано, че стандартите в република България се прилагат доброволно. Това законово положение също не смути Станишев и компания и те с масирана медийна, полицейска и политическа кампания   притиснаха собствениците на автомобили със заварена регистрация да сменят номерата и талоните на автомобилите, при това по „социалистически” – в съкратени срокове. Но пък за сметка на това – на тройно по-висока цена от цената за регистрация на МПС например в Германия.
Към незачитането на законите Станишев и с-ие прибавиха и няколко откровени лъжи. Те излъгаха, че смяната на номерата е изискване на ЕС. Те излъгаха, че ЕС изисква 90 % застраховане със застраховка ГО на регистрираните коли, а ЕС изискваше 90 % застрахованост на колите, които се движат по пътищата. Накрая те излъгаха, че няма друг начин за изпълнение на изискването на ЕС освен чрез смяната на автомобилните номера. Не се смутиха от наличието на чл. 171 в Закона за движението по пътищата, съгласно който МПС без застраховка ГО се спира от движение до сключването на такава.
В рамките на политическия натиск върху населението  в интервю по БНТ с избрани журналисти на 15.03.2006 г. Станишев изрече колосална глупост, критикувайки държавата, че дълго време не си била вършила работата и не била подменяла номерата на автомобилите. (Виж: http://www.mitev.eu/?p=59 ) Българският премиер е единствен в света,  който счита, че работа на държавата е да сменя номерата на автомобилите. Все  още обаче не съм видял негово обяснение какъв е положителният ефект за държавата и гражданите от смяната на един номер с друг, на един талон с друг. Пък и никой не го пита – нито политическите партии, нито медиите, нито прокуратурата. А разходите на населението и загубите на държавата от тази акция възлязоха на стотици милиони лева.
В петък, 10.06.2011 г. по време на парламентарния контрол Станишев  отправи към Вас обвинението, че „Не Ви пука нито за конституция, нито за закони”. Той, който не се смути от погазването на закона и на клетвата, която е полагал като министър-председател днес има наглостта да бъде съдник. Вижте писмото, което отправих до него и отговора, изпратен ми от МВР. http://www.mitev.eu/?p=41о Там няма да намерите опровержение на нито едно от обвиненията за погазване на положената от него клетва. А за съжаление в България не намерих медия, която да публикува писмото ми и отговора, ей така, просто без коментар.
А дамата, която като юристка не видя порочността на наредбата на МВР и предложи да бъде изпълнявана в съкратени срокове, по ирония на съдбата стана еврокомисар за защита на потребителите и днес активно агитира да бъде избрана за президент на България. Срам и позор. http://www.mitev.eu/?p=2653
Уважаеми г-н Борисов,
когато през 2007  г. ме насочихте към г-н Цветанов и аз започнах да му казвам за какво става дума, той реагира с думите:  „Ми те искаха да понапълнят бюджета”. Казах му, че аз ще  скъсам чуждестранната  диплома за висшето си икономическо образование, ако не му докажа че греши и му дадох само един от многото възможни примери за загуби на страната ни:
по официални данни от началото на 2006 г. до 28.05.2006 г. са били пререгистрирани 608  013 автомобила. Чакането бе средно по три денонощия. Това означава загуба на милион и осемстотин хиляди работни дни. Един зает в икономиката тогава произвежда брутен вътрешен продукт за 65 лв. средно. Тоест, загубата от пропилените дни в чакане по опашките само за този период възлиза на над 100 милиона лева непроизведен продукт. А през този период на опашките са чакали още поне 150 хиляди души за първа регистрация.
След този пример г-н Цветанов каза : „Може би сте прав”, даде ми визитната си картичка и аз му изпратих по-подробен текст на неговия интернет адрес. Кампанията на ГЕРБ за изборите обаче продължи без да бъде засягана предлаганата от мен тема.
В заключение бих искал да Ви посоча, че според мен    майка Ви не би одобрила срамната кампания за повторно регистриране на законно регистрирани автомобили и унижението, на което бяха подложени милиони български граждани. Дълбоко съм убеден също, че тя не би одобрила пасивността и мълчанието на Вас и на ПП „ГЕРБ” за тази злоупотреба с власт.
Като гражданин на България аз считам, че ако продължавате да мълчите за престъпните действия на трите предишни правителства, свързани с пререгистрацията на законно регистрирани автомобили с безсрочна по закон регистрация, Вие и ГЕРБ волно или неволно ставате съучастници на „пререгистраторите” в потулването на тази срамна страница от най-новата българска история.
Дълбоко съм убеден също така, че ако в предизборната си кампания за предстоящите избори изнесете истината за действията на СДС, НДСВ, БСП и ДПС при уникалната в световен мащаб българска смяна на номерата на автомобилите, милионите българи, на които бяха натрапени обективно ненужни разходи и бяха унижени по опашките пред КАТ ще Ви разберат и подкрепят. А „пререгистраторите” от СДС, ДСБ, НДСВ, БСП и ДПС ще получат поне оглушителен политически плесник, какъвто според мен заслужават. При нашата съдебна система повече не мога да очаквам.
Пловдив,                 Димитър Николов Митев, тел. 0888/704984
13.06.2011 г.
ПП.
Честит рожден ден. Приемете горното писмо като своеобразен подарък за него от мен като редови български гражданин, който е гласувал за Вас и ПП „ГЕРБ” и който желае да промените начина си на мислене по горепосочената тема.
х      х     х
Изпратих писмото на електронния адрес на правителсвото и след по-малко от час получих следното писмо от там, с което се потвърждава, че е прочетено.

Подател: GIS <gis@government.bg> добави в адреси
До: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>  
Относно: Read: Писмо до г-н Бойко Борисов  
Дата: Понеделник, 2011, Юни 13 17:47:40 EEST  
Файлове: (1) Прикрепен файл  

 
 
 

Your message

To: GIS
Subject: Писмо до г-н Бойко Борисов
Sent: Monday, June 13, 2011 5:08:28 PM (UTC+02:00) Helsinki, Kyiv, Riga, Sofia, Tallinn, Vilnius
was read on Monday, June 13, 2011 5:47:34 PM (UTC+02:00) Helsinki, Kyiv, Riga, Sofia, Tallinn, Vilnius.

x     x     x
Десет дена по-късно, на 24.06.2011 г. получих по пощата следното писмо от Министерски съвет:

От приложеното писмо разбирам, че в МС все още началник на отдел „Приемна“ е същата Соня Божикова, която отговаряше по подобен начин и на писмата ми до Сергей Станишев докато той беше премиер.
Направи ми впечатление, че има подпис и на „Съгласувал“ – М. Стоева. С кого ли е съгласувано в МС писмо да премиера Борисов да бъде препратено по компетентност до МВР? Кой е решил въпросите, отправени лично към премиера, да бъдат препратени другиму за отговор? Може ли това да е решение на Бойко Борисов или е поредният пример за управлението на „средния ешелон“ на властта у нас, който филтрира по свое усмотрение материалите, постъпващи до висшите представители на властта?
ПП.
Предвиждайки горния вариант на развитие, все пак на 17.06.2011 г. пред НС успях да предам горното писмо лично на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов заедно с писмо до него. Тоест успях да стигна до предпоследното стъпало в пирамидата на властта с въпросните писма. Остава да чакам за да разбера дали Цветан Цветанов е прочел двете писма и дали ще ми отговори лично, а ако е предал писмото до премиера, евентуално дали ще ми отговори лично Бойко Борисов. Съдейки по досегашния си опит много по-вероятно е да влезе в действие отново „средният ешелон“, който не изпитва проблем когато нарече черното бяло или бялото черно и затова е много „по-удобен“ да подписва отговори на сигнали и жалби  вместо представителите на висшия ешелон, но от името на ръководената от тях институция.
х     х     х
На 14.07. 2011 г. с препоръчано писмо получих следния отговор от министерството на вътрешните работи, дирекция  „координация и информационно-аналична дейност“ от 7.07.2011 г.:

След този формален отговор се наложи да напиша следното заявление:
До господин Бойко Борисов
Министър-председател на РБ
София
З   А   Я    В   Л    Е   Н   И   Е
от Димитър Николов Митев, ЕГН ………………….,  гр. Пловдив, ул……………………..
за предоставяне на информация в съответствие с член 2 (1) на  Закона за достъп до обществена    информация
Уважаеми господин Борисов,
на 13.06.2011 г. изпратих по интернет на адреса на Министерски съвет писмо до Вас:(Приложение 1). След това получих копие от писмо до МВР, подписано от началника на отд. „Приемна” на МС  Соня Божикова: (Приложение 2)
Видно от изпратеното ми копие моето писмо до Вас е заведено с входящ номер в МС и е препратено на вниманието на  МВР „по компетентност”.  На 14.07.2011 г. получих писмо от МВР до мен с копие до Администрацията на МС което трябва да приема като отговор на изпратено от мен писмо до Вас. (Приложение 3)
Не съм доволен от начина, по който е процедирала администрацията на МС в лицето на началника на отдел „Приемна” Соня Божикова. Ако съм искал да сезирам МВР, щях да сезирам МВР! Считам, че службата в МВР, на която е изпратено писмото ми няма нужната компетентност по силата на позицията си в иерархията на властта да отговори  на въпросите и предложенията, отправени от мен към Вас. Не съм доволен и от абсолютно формалния отговор, изпратен ми от служител на МВР от името на началник отдел „Административна координация”.
Във връзка с това аз желая да получа в съответствие със закона за достъп до обществена информация сведения за следното:
1/Знаете ли за съществуването на моето писмо до Вас и  представено ли Ви е  лично  за да се запознаете с него?
2/ Упълномощавал ли сте и с какъв документ началника на отдел Приемна да отговаря от ваше име и/или препраща адресирани до Вас писма на вниманието на съответната служба в МВР? При наличие на такъв документ желая копие от него да ми бъде изпратено на хартиен носител.
3/ Ще изискате ли от Администрацията на МС писмото, което изпратих до Вас и ще му отговорите ли лично?
Отговорът на настоящото заявление ми е необходим за да си съставя мнение за работата на МС с граждани и граждански сигнали и предложения и дейността Ви като задължен по закона субект.
20.07.2011 г.                         С уважение:………………………………
При подаването на заявлението на 22.07.2011 г. ми беше даден телефон, на който да се обадя между 15 и 17 часа на следващия работен ден, за да ми бъде даден входящият номер на Заявлението. В понеделник, 25.07.2011 г.  се обадих на посочения телефон 02/940-27-73 и ми бе съобщено, че вх. номер  е 03.07-45/22.07.2011 , както и че по Заявлението ми „се работи“.
х     х    х     х
На 06.08.2011 г. по пощата получих следния „отговор“ на горепосоченото Заявление:


На този етап филтърът продължава да не пропуска писмото до Борисов.  Очевидно ще трябва да заведа дело в съда за отказаната  информация, която поисках със Заявлението. Най-вероятно съдът няма да намери порок в отговора, въпреки че отговор на зададените въпроси не се съдържа в „отговора“. И ръководителят ще бъде опазен от натиск на  досадник като мен.

Leave a Reply