С. Станишев, извадка от интервю по БНТ.

15.03.06. г. Канал 1 на БНТ, 21,00 часа. Откъс от интервю на С. Станишев с четири  журналисти от 2 печатни и 2 електронни избрани медии. В отговор на зададен плахо, сякаш с чувство на вина, въпрос на П. Цеков от в-к „Сега” за смяната на номерата на автомобилите  С. Станишев заяви следното:  

„Първо искам да върна лентата малко назад. Част от проблема е това, че държавата своевременно, в продължение на години, не си е вършила работата. Не са подменяни номера на коли, които са с регистрация от преди седемдесет и пета година. Говоря за черните, нали, добре познати на нас номера. Много от тези коли на практика не се ползват. Те или са качени на трупчета, или стоят във гаражите като спомен и антиквариат. И това обаче оказва много сериозно влияние, като брой коли, които се водят, върху статистиката на моторните превозни средства в България. И това е едно от изискванията на Европейския съюз, да имаме поне 90 % застраховани коли в нашата страна за да бъдем пълноправен член на Европейския съюз. И това е една тема, която беше в тъй наречените червени зони или кутии. И за да се постигне резултат, това беше една необходима мярка, да се изтегли срока, който предварително беше насрочен за края на декември към края на март= За да можем първо да видим реалното състояние. Защото тази разлика между колите, които са реално застраховани, които са застраховани и официално, и тази бройка, която се води, поне половината, според експертите, просто не са в движение. За да постигнем резултатите, които са необходими за страната ни, трябваше да бъде извършена тази мярка. И сега, и през следващите дни, ще се прави всичко необходимо. Аз и утре ще говоря със министър Петков за да се създаде максимално добра организация, да се хвърлят усилията на човешкия ресурс на КАТ, за да се облекчи тази процедура за хората. Засега трябва да запазим срока, защото в крайна сметка не е честно и към тези, които са си направили усилията”. (курсивът навсякъде е мой – Д.М.)

                                                          х     х     х

Така отговори Сергей Станишев на въпроса на Петьо Цеков, който    не  посмя да  зададе на допълнителни въпроси или да възрази на  твърденията на премиера. А би могъл да попита например защо пререгистрацията се извършва на тройно по-висока цена от регистрацията в Германия или пък да попита защо само в България се провежда такова мероприятие. Не знам дали въпросът за табелите изобщо щеше да бъде зададен, ако предварително не бях се обадил на В. Стойнев от редакцията на на вестник „Сега“ с предложение в този дух. Няма как времето да се върне назад и да се провери дали без моето обаждане българските граждани щяха да бъдат ощастливени от „гениалното“ прозрение  на премиера за работата на държавата.  

Според мен този отговор показва най-малкото че:

– Станишев  не   разбира, че  от   работата на държавата  и разходите за  смяна на номерата на автомобилите  няма полза -както за обществото и държавата като цяло, така и за собствениците на автомобилите. Колкото е полезният резултат за обществото от случаите, при които хулигани отнемат парите за закуска на малките ученици, толкова е и в случая със смяната на номерата на автомобилите. Държавата употреби  МВР и по-точно  КАТ в ролята на хулиган  и  даде възможност на доставчиците на новите табели и талони на автомобили да  отнемат неправомерно  от милиони български граждани по 60 и повече лева.   Разпределянето на основната част от присвоените по този начин средства бе засекретено. А би било много интересно в евентуална акция „пререгистраторите“ сегашното ръководство на МВР да разкрие цялата истина и да я поднесе на българските граждани. Като имам предвид амнезията, в която изпаднаха всички политици по въпроса (включително ГЕРБ), подозирам, че значителна част от  събраните  средства отидоха за  финансиране на партиите.

– Станишев изобщо не се вълнува от факта, че регистрацията и номерата на автомобилите по закон (чл. 141 от Закона за движение по пътищата – ЗДвП) са с безсрочна валидност. Не се смущава от факта, че с наредба на МВР се погазва законово положение, определя се краен срок на валидност  и милиони негови сънародници са принудени да се откажат от закона, който ги защитава и да спазят наредба, която ги ощетява.

– Станишев или не знае, или (което е още по-отвратително) съзнателно игнорира обстоятелството, че ЕС изисква 90 % застрахованост за автомобилите, които се движат по пътищата, а не за всички регистрирани автомобили. Оценката от ЕС бе извършена именно по този начин – проверяваше се колко процента от движещите се по пътищата автомобили имат застраховка ГО.

– Станишев или не знае , или (което също е още по-отвратително) съзнателно игнорира наличието на член в ЗДвП, който урежда спирането от движение на автомобили, за които няма сключена застраховка ГО. Вместо да приложи закона за постигане на изискваното от ЕС ниво на застрахованост, правителството реши за тази цел да сменя номерата и талоните. Показателно е, че и гражданите, които имаха редовно сключена застраховка ГО бяха принудени да пререгистрират  автомобилите си.

– С твърдението си “  За да постигнем резултатите, които са необходими за страната ни, трябваше да бъде извършена тази мярка“ Станишев прави внушение, че смяната на номерата на автомобилите е изискване на ЕС. Най-безцеремонно тази лъжа бе изказана от члена на ВС на БСП и заместник министър на вътрешните работи Камен Пенков, който в интервю, публикувано във в-к „24 часа“ на 26 февруари 2008 г. заявява: „България е изпълнила коректно директивата на Европейския съюз за подмяна на номерата на колите и настоящите напълно съответстват на стандартите на съюза”. Лъжата  е двойна – нито има директива за задължителна смяна на съществуващите номера на автомобилите, нито пък подмяната доведе до съответствие на новоиздадените номера с изискването на Регламент 2411 от 1998 г. Никъде в ЕС (а и в цял свят) не съществува практика да се сменят номерата на автомобили и да се прави повторна регистрация на МПС. Въведен е единствено задължителен стандарт за първа регистрация на автомобилите.

– Станишев не осъзнава, че изпада в смешно положение в очите на ръководителите на другите държави от  ЕС и техните дипломатически представители. Критикувайки българската държава, че в продължение на години не си е вършила работата и не е сменяла номерата на автомобилите, той критикува и ръководствата на останалите държави, тъй като и те не са се сетили, че  трябва постоянно да си вършат работата и   да сменят номерата на автомобилите.

– „Забележителен“ е критерият на Станишев за честност спрямо хората . „Засега трябва да запазим срока, защото в крайна сметка не е честно и към тези, които са си направили усилията”. Според него е честно след като стотици хиляди са чакали на опашки по три-четири денонощия, да има равнопоставеност и гражданите да продължат да чакат на същите унизителни опашки. Неговата некомпетентност по въпроса пролича още на следващия ден, когато в Народното събрание мнението му , че трябва да се запази срока, бе бламирано и  бе решено да се предложи удължаване на срока с два месеца. Между другото и това удължаване на срока се оказа недостатъчно и принудителната пререгистрация продължи и след това.

Няма да коментирам стила на говорене на Станишев. Няма да обсъждам и изрази като „реално застраховани“ и „официално застраховани“ автомобили.

Само ще посоча, че на премиера въобще не му е ясно, че собствениците на  колите, които са регистрирани, но по една или друга причина не се движат и управляват по пътищата,  остават незасегнати от рекетьорската наредба, защото в нея са предвидени санкции само за управляване на автомобили със стари регистрационни табели. А той разчита на смяната на номерата за да установи реалното състояние на нещата. И смешно, и тъжно.

 Популистка демагогия  Станишев обаче не пропуска да прояви: „Аз и утре ще говоря със министър Петков за да се създаде максимално добра организация, да се хвърлят усилията на човешкия ресурс на КАТ, за да се облекчи тази процедура за хората.“ И денем и нощем само за облекчаване на тази процедура за  хората мисли човекът. А че процедурата  бе обективно ненужна и незаконна, няма значение.

Не знам дали  „и утре“  означава, че преди това е имало още разговори с министър Петков по темата за „облекчаване на тази процедура за хората“.   Унизителните опашки се виеха по три-четири денонощия както преди обещанието му да говори с министъра, така и след това. Пропиляни бяха милиони работни дни, (на опашките чакаха не само хора за пререгистрация, но и за първа регистрация на автомобили), това означаваше непроизведен продукт за стотици милиони лева, но премиерът от такива „дреболии“ не се вълнуваше при отговора си. Пък и нямаше кой да го попита, защото и  П. Цеков,  и другите трима журналисти побързаха да минат към следващи въпроси.От 01.01.2007 г. България като член на ЕС вече бе длъжна да дава при първа регистрация на МПС регистрационни табели в съответствие с Регламент 2411 от 1998 г. –  с 12-те звезди като символ на ЕС и инициалите на страната под тях. Със смехотворното оправдание, че смяната на стандарта изисква време, в България до втората половина на 2008 г. бяха регистрирани над 600 000 автомобила с регистрационни табели, които не отговарят на изискванията на ЕС. Вероятно с надеждата за евентуална бъдеща пререгистрация, когато на власт пак ще бъде Станишев който  пак ще се сети, че държавата продължително не си е вършила работата и не е подменяла номерата на автомобилите. Пепел ми на езика.

 

 

 

  

 

 

 

One Response to “С. Станишев, извадка от интервю по БНТ.”

  1. Нико Says:

    Какво може да се добави, материалите са добре компилирани и ясно се вижда за четящия виновните и некадърните политици. Ще добавя само, че журналиста на СЕГА Петьо Цеков до скоро беше яростен привърженик на БСП и беше готов „до последна капка кръв“ да ги брани. Все пак напоследък се забелязват все повече прозрения от негова страна и надявам се интелигентен човек като него да намери сили да се събуди напълно от грешната си любов към тази империалистическа и антисоциалистическа партия БСП.
    Успехи на автора на сайта!
    Браво!

Leave a Reply